Frank In De Tafel van K3

On the tenth of September I made my television debut in the children's hitshow De Tafel van K3. It was a great experience.

You can watch the show back on:

https://www.npostart.nl/de-tafel-van-k3/10-09-2018/POW_03806517

SCENT HACKATHON mediamatic

Breakout group on communicating smells

Scent Hackathon 20/21 januari 2018.  -link-

 

Breakout group: How to communicate a fragrance with only the package or a picture.

Participants: Franziska Jostheit, Niklaus Mettler, Caro Verbeek and Frank Bloem 

We rephrased the question to: Ho can you communicate a fragrance without smelling? 

 

From the Saturday morning session we learned that there is no consensus about smells, even amongst people that are busy with scents on a daily basis.

From my own practice in working with Airbnb workshop-guests from  all over the world I discovered the ability of raw ingredients to Change nature. When I think a certain smell has a horse manure like presence someone else can register an anise like smell. And when I smell it again with that knowledge, I do also smell anise.

 

The question that arises is, is this a physical or a mental effect. Do smells have different ways of presenting themselves. Are there more sides to the same smell, or is it the brain that can be fooled so easily.

 

If the sense of smell is such a subjective experience, it must be impossible to communicate smells on a non odorous way. While on the other hand, the opposite may also be true. Because smells are so open to interpretation, they can easily be bended into a certain direction.

Package, story, branding, video etc are essential in the way smells ar interpreted and received.

 

We looked at other products that hide their quality until you unpack, and we came up with the avocado as a an example. The way of finding the ripest avocado is by touching them all, and find the one that is in between hard and soggy, While touching you come across avocado’s that were so intensely squashed that you can feel the imprints of other costumers. Because of their texture  and colour, they almost ask for it.

 

We discovered a similarity in smell and touch. The two are a bit overlooked in our visually an audio obsessed world, but the vocabulary of texture is quite rich and Many smells might be easily categorized by tactile descriptions. We looked into contemporary internet trends such as chewing on washing agent tab-cushions, or the recent outburst of youtubers touching different textures. 

 

Some of the senses that were maybe a bit overlooked in the digitalized world are making their entrance to the youtube and social media community. We can learn from the ways these sense-enthusiasts communicate the sensations on their youtube channels. The lighting, the sound the hands and nails, all these elements generate an idea about the sensation in the heads of the spectators. 

 

Although for smell this might be a bit more complicated to do, but there are many more ways of communicating smells other than only by the colour of a fabric softener  or an erotic title on a perfume bottle.

Elements from the tactile world can help in exploring this undefined world of essences.

 

 

Frank Bloem

 www.thesnifferoo.com

info@thesnifferoo.com


0 Comments

OPOPONAX week 02 / 2018

OPOPONAX

 

Opoponax klinkt geweldig. Wonderlijk en exotisch. 

Het is de gomhars van een struik. Uit de familie waartoe ook mirre wordt gerekend. Mirre, dat wonderlijke product waar de wijzen uit het oosten mee aan kwamen zetten. Wierook, mirre en goud namen ze mee. Als je bedenkt dat mirre en wierook beiden gomharsen van struiken zijn, dan hoef je niet lang na te denken over de vraag welke koning het kostbaarste geschenk met zich mee torste. 

Opoponax, ik vind de naam altijd een beetje klinken als de achternaam van een doorgedraaide professor uit een strip. Opoponax wordt ook wel zoete mirre genoemd. Uit die omschrijving kunnen we wat betreft geur bijzonder weinig opmaken. Zoet is namelijk een smaak. Geen geur. Iets kan eenvoudigweg niet zoet ruiken. En ik vermoed niet dat men om tot die omschrijving te komen de brokjes hars in de mond heeft genomen.

 

De geur van Opoponax is het best te omschrijven als de geur van plastic speelgoed uit de jaren tachtig. En dan iets duidelijker. De doos lego bij ons thuis. 

Waarom dat weet ik niet. Maar daar doet het mij aan denken. Doe er uw voordeel mee. 

 

In parfum gebruik je het door er net als wierook en mirre een tinctuur van te maken door de brokjes te laten weken in alcohol. De wasachtige aspecten lossen niet op in alcohol en de olie lost wel op. Alsmede andere plakkende onderdelen, waardoor bij verdamping van de alcohol er een harsachtig residu achter blijft. Dit noemt men een resinoïde. 

Resinïode kan je ook kant en klaar kopen en die moet je dan oplossen in alcohol of DPG om de gewenste vloeibaarheid en geurintensiteit te verkrijgen. 

 

Je kan ook (zoals ik) werken met de tinctuur. 


EUGENOL week 50 / 2017

EUGENOL

 

Eugenol ruikt naar kruidnagel.

Maar eigenlijk ruikt kruidnagel naar eugenol. Want ja… het is de eugenol die ruikt. Je kan dus niet de geur van eugenol omschrijven als: ruikt naar kruidnagel. Telt niet. Anders doen. 

 

Tijd voor een doe-opdracht van The Snifferoo!

Loop naar je keukenkastje, pak het potje met kruidnagels. Draai het open, steek je neus er in, haal de geur naar binnen door behoedzaam via je neus adem te halen.

Probeer niet te denken aan kerstmis, rode kool of winter. Maar ruik zonder vooroordeel. Onbevangen. Wat ruik je dan? Waar in je neus? Hoog in je neus, in de breedte of diep achter op je tong? Wat gebeurt er met je als je het ruikt? Waar denk je aan? Waar neemt de geur je mee naar toe?

 

Ik ruik onze oude keuken, toen ik acht was en we nog geen schuifpui en geen nieuwe keuken hadden. Ik ruik hout en bedompte kastjes. Ik ruik gedroogde pruimen. Een beetje droevig wel behaaglijk. 

Zo ongerijmd mag het zijn, lezer.

 

Nu u!

 

Eugenol, in parfum een prima stofje om wat warmte in het midden van de geur te krijgen maar kan je geurcompositie krachtig ontwrichten als je er teveel van gebruikt. Dus wees niet al te enthousiast.

 

Eugenol wordt in de tandheelkunde gebruikt als lichte verdoving. Als je kiespijn hebt en op een kruidnagel kouwt schijnt de eugenol de pijn te verzachten.

 

 Tot slot nog een laatste huishoudelijke tip: Voeg bij het maken van tomatensaus voor pasta of pizza twee kruidnagels toe en je weet niet wat je meemaakt. 


ABSINT week 49 / 2017

ABSINT

Absintalsem behoort net als bijvoet en zeealsem tot de alsem familie. Dit is een plantenfamilie met bijzonder welriekende planten, die een voorkeur hebben voor ruige gronden en ruderale* plaatsen. 

 

Zelf heb ik een voorliefde voor de geur van zeealsem, dat in het waddengebied groeit op de grens van zee en land. Omdat ik in de zomer meestal op een waddeneiland bivakkeer heeft het voor mij de aangename associatie met zomervakantie.

Daarnaast helpt zeealsem bij laagwater, de uit de drooggevallen zeebodem opborrelende rottingsgeuren te overstemmen.

 

Absintalsem, door de Engelsen wormwood genaamd leent zijn naam aan het drankje absinth, dat waarschijnlijk ten onrechte berucht is om haar hallucinerende werking. Dit zou te wijten zijn aan de stof thujon die via de extractie uit absinthalsem in het drankje terecht komt. Verder geeft absintalsem een bittere smaak aan het drankje. De smaak en geur van de drank absinth worden niet door de plant gedomineerd, maar door anijs en venkel. 

 

Wij, geur geïnteresseerden, moeten om iets meer te weten te komen over de geur van absinth deze versnapering links laten liggen. De etherische olie van absinthalsem wordt gebruikt in parfum en heeft net als bijvoorbeeld scharlei en armoise (bijvoet) een kruidige frisse geur die hoog in de neus optrekt maar die zich van scharlei onderscheidt doordat ze minder bloemig ruikt en geen zoete associatie heeft. Absinth gaat door de thujon, met zijn mentholachtige geur meer in de richting van mint, spar en rozemarijn, maar dan met een beetje en zoethout achtige ondertoon.

 

Kom je op een ruderale plaats bijvoet tegen, zie je die zilvergroene wuivende absinthalsem staan of stuit je langs een waddendijk op de witbehaarde zeealsem? Aarzel dan niet om wat blaadjes tussen je vingers fijn te wrijven en de verkwikkende geur van deze aangename maar ruige familie je bezweemde gemoed op te laten klaren.

 

*Ruderaal terrein is de aanduiding voor een biotoop die gekenmerkt wordt door ernstige menselijke verstoring. Materiaal, zoals  puin, stenen of afval  is aan de grond toegevoegd, waardoor deze rijk is aan stikstof.


CIVET week 48 / 2017

Civet

 Civet is een tinctuur gemaakt van de secretie uit een anale klier van de Civetkat.

 

Hoewel het diertje er schattig uitziet en op plaatjes nogal wasbeerderig in de camera kijkt, heeft de geur die hij achterlaat niets onschuldigs. Civet is de vuilste onder de parfumingredienten. Niet de vieste, maar vuil. 

Franse prostituees schijnen zich van oudsher te omhullen met civet. Vieze geuren moeten bestreden worden met vieze geuren. Stel je ruikt naar zweet. En je wil dit verhullen. Dan gaat dat niet met citroen, want dan ruik je citroen en zweet. Je moet iets zoeken dat dicht bij de geur van zweet komt, maar als het ware over de zweetgeur heen gaat liggen, dus dan gebruik je patchouli, dat een zweterige geur heeft, maar ook heel lekker ruikt. Civet met zijn katachtige vuilheid en zijn zwoele schaamteloosheid werd gebruikt om de geur van eerdere seks te maskeren.

 

Civet heeft een ondertoon van kattenpis, maar daarbij komt een vettige boterachtige zwoelheid die teneert naar de wollige geur van geranium. Het ene moment denk je hmm, heeft wel iets. Het andere moment ruik je een oude lap die nog nooit gewassen is.

 

Wat Civet als geen ander natuurlijk ingrediënt doet is de geur van de huid af laten komen en de wereld in sturen. Het bindt aan de andere geurstoffen in het parfum en geeft ze vleugels. 

 

Terug naar het droevige katje. Ze hebben alle reden om droevig te kijken want de civetbuisines is tamelijk wreed. Veel Civet is tegenwoordig synthetisch en heeft een saaie maar zeer penetrante kattenpislucht. Echte civet is wat voller en heeft die ratachtige dierlijke lucht, die geen fabriek kan namaken.

 

 

 


INDOLE week 47 / 2017

Indole

Indole is een synthetische stof met de vuile ondertoon van lelies en jasmijn.

 

Indole, de naam is sierlijk, verleidelijk haast, maar het is een sierlijkheid met een duistere kant. Als een litteken op een verleidelijk meisjesgezicht.

Haar naam doet vermoeden dat de arme Indole op een parkbank eindigde. Veel te jong. Het hart gebroken. Een klein flesje in in een lederen foedraaltje biedt een laatste uitweg uit haar treurige bestaan. Terwijl de Jasmijn in de maanverlichte tuin onverbiddelijk blijft bloeien. 

Ik schrik wakker, de televisie is nog aan. Voor ik bedwaarts ga neem ik een slokje koude thee. Geen verleidelijke bloemensmaak meer, maar de heldere smaak van de dood. Idole en looizuur. Koud, hard en onverbiddelijk.

 

 

Indole werd voor het eerst synthetisch verkregen door behandeling van de kleurstof indigo met oleum. Aan de samentrekking van deze stoffen dankt het zijn naam. Ik vind het niet verwonderlijk dat indigo paars (de kleur van de dood) samen met het zwavelhoudende oleum zo'n smartelijke geurstof voortbrengt.