OPOPONAX week 02 / 2018

OPOPONAX

 

Opoponax klinkt geweldig. Wonderlijk en exotisch. 

Het is de gomhars van een struik. Uit de familie waartoe ook mirre wordt gerekend. Mirre, dat wonderlijke product waar de wijzen uit het oosten mee aan kwamen zetten. Wierook, mirre en goud namen ze mee. Als je bedenkt dat mirre en wierook beiden gomharsen van struiken zijn, dan hoef je niet lang na te denken over de vraag welke koning het kostbaarste geschenk met zich mee torste. 

Opoponax, ik vind de naam altijd een beetje klinken als de achternaam van een doorgedraaide professor uit een strip. Opoponax wordt ook wel zoete mirre genoemd. Uit die omschrijving kunnen we wat betreft geur bijzonder weinig opmaken. Zoet is namelijk een smaak. Geen geur. Iets kan eenvoudigweg niet zoet ruiken. En ik vermoed niet dat men om tot die omschrijving te komen de brokjes hars in de mond heeft genomen.

 

De geur van Opoponax is het best te omschrijven als de geur van plastic speelgoed uit de jaren tachtig. En dan iets duidelijker. De doos lego bij ons thuis. 

Waarom dat weet ik niet. Maar daar doet het mij aan denken. Doe er uw voordeel mee. 

 

In parfum gebruik je het door er net als wierook en mirre een tinctuur van te maken door de brokjes te laten weken in alcohol. De wasachtige aspecten lossen niet op in alcohol en de olie lost wel op. Alsmede andere plakkende onderdelen, waardoor bij verdamping van de alcohol er een harsachtig residu achter blijft. Dit noemt men een resinoïde. 

Resinïode kan je ook kant en klaar kopen en die moet je dan oplossen in alcohol of DPG om de gewenste vloeibaarheid en geurintensiteit te verkrijgen. 

 

Je kan ook (zoals ik) werken met de tinctuur.