EUGENOL week 50 / 2017

EUGENOL

 

Eugenol ruikt naar kruidnagel.

Maar eigenlijk ruikt kruidnagel naar eugenol. Want ja… het is de eugenol die ruikt. Je kan dus niet de geur van eugenol omschrijven als: ruikt naar kruidnagel. Telt niet. Anders doen. 

 

Tijd voor een doe-opdracht van The Snifferoo!

Loop naar je keukenkastje, pak het potje met kruidnagels. Draai het open, steek je neus er in, haal de geur naar binnen door behoedzaam via je neus adem te halen.

Probeer niet te denken aan kerstmis, rode kool of winter. Maar ruik zonder vooroordeel. Onbevangen. Wat ruik je dan? Waar in je neus? Hoog in je neus, in de breedte of diep achter op je tong? Wat gebeurt er met je als je het ruikt? Waar denk je aan? Waar neemt de geur je mee naar toe?

 

Ik ruik onze oude keuken, toen ik acht was en we nog geen schuifpui en geen nieuwe keuken hadden. Ik ruik hout en bedompte kastjes. Ik ruik gedroogde pruimen. Een beetje droevig wel behaaglijk. 

Zo ongerijmd mag het zijn, lezer.

 

Nu u!

 

Eugenol, in parfum een prima stofje om wat warmte in het midden van de geur te krijgen maar kan je geurcompositie krachtig ontwrichten als je er teveel van gebruikt. Dus wees niet al te enthousiast.

 

Eugenol wordt in de tandheelkunde gebruikt als lichte verdoving. Als je kiespijn hebt en op een kruidnagel kouwt schijnt de eugenol de pijn te verzachten.

 

 Tot slot nog een laatste huishoudelijke tip: Voeg bij het maken van tomatensaus voor pasta of pizza twee kruidnagels toe en je weet niet wat je meemaakt.