ABSINT week 49 / 2017

ABSINT

Absintalsem behoort net als bijvoet en zeealsem tot de alsem familie. Dit is een plantenfamilie met bijzonder welriekende planten, die een voorkeur hebben voor ruige gronden en ruderale* plaatsen. 

 

Zelf heb ik een voorliefde voor de geur van zeealsem, dat in het waddengebied groeit op de grens van zee en land. Omdat ik in de zomer meestal op een waddeneiland bivakkeer heeft het voor mij de aangename associatie met zomervakantie.

Daarnaast helpt zeealsem bij laagwater, de uit de drooggevallen zeebodem opborrelende rottingsgeuren te overstemmen.

 

Absintalsem, door de Engelsen wormwood genaamd leent zijn naam aan het drankje absinth, dat waarschijnlijk ten onrechte berucht is om haar hallucinerende werking. Dit zou te wijten zijn aan de stof thujon die via de extractie uit absinthalsem in het drankje terecht komt. Verder geeft absintalsem een bittere smaak aan het drankje. De smaak en geur van de drank absinth worden niet door de plant gedomineerd, maar door anijs en venkel. 

 

Wij, geur geïnteresseerden, moeten om iets meer te weten te komen over de geur van absinth deze versnapering links laten liggen. De etherische olie van absinthalsem wordt gebruikt in parfum en heeft net als bijvoorbeeld scharlei en armoise (bijvoet) een kruidige frisse geur die hoog in de neus optrekt maar die zich van scharlei onderscheidt doordat ze minder bloemig ruikt en geen zoete associatie heeft. Absinth gaat door de thujon, met zijn mentholachtige geur meer in de richting van mint, spar en rozemarijn, maar dan met een beetje en zoethout achtige ondertoon.

 

Kom je op een ruderale plaats bijvoet tegen, zie je die zilvergroene wuivende absinthalsem staan of stuit je langs een waddendijk op de witbehaarde zeealsem? Aarzel dan niet om wat blaadjes tussen je vingers fijn te wrijven en de verkwikkende geur van deze aangename maar ruige familie je bezweemde gemoed op te laten klaren.

 

*Ruderaal terrein is de aanduiding voor een biotoop die gekenmerkt wordt door ernstige menselijke verstoring. Materiaal, zoals  puin, stenen of afval  is aan de grond toegevoegd, waardoor deze rijk is aan stikstof.