CIVET week 48 / 2017

Civet

 Civet is een tinctuur gemaakt van de secretie uit een anale klier van de Civetkat.

 

Hoewel het diertje er schattig uitziet en op plaatjes nogal wasbeerderig in de camera kijkt, heeft de geur die hij achterlaat niets onschuldigs. Civet is de vuilste onder de parfumingredienten. Niet de vieste, maar vuil. 

Franse prostituees schijnen zich van oudsher te omhullen met civet. Vieze geuren moeten bestreden worden met vieze geuren. Stel je ruikt naar zweet. En je wil dit verhullen. Dan gaat dat niet met citroen, want dan ruik je citroen en zweet. Je moet iets zoeken dat dicht bij de geur van zweet komt, maar als het ware over de zweetgeur heen gaat liggen, dus dan gebruik je patchouli, dat een zweterige geur heeft, maar ook heel lekker ruikt. Civet met zijn katachtige vuilheid en zijn zwoele schaamteloosheid werd gebruikt om de geur van eerdere seks te maskeren.

 

Civet heeft een ondertoon van kattenpis, maar daarbij komt een vettige boterachtige zwoelheid die teneert naar de wollige geur van geranium. Het ene moment denk je hmm, heeft wel iets. Het andere moment ruik je een oude lap die nog nooit gewassen is.

 

Wat Civet als geen ander natuurlijk ingrediënt doet is de geur van de huid af laten komen en de wereld in sturen. Het bindt aan de andere geurstoffen in het parfum en geeft ze vleugels. 

 

Terug naar het droevige katje. Ze hebben alle reden om droevig te kijken want de civetbuisines is tamelijk wreed. Veel Civet is tegenwoordig synthetisch en heeft een saaie maar zeer penetrante kattenpislucht. Echte civet is wat voller en heeft die ratachtige dierlijke lucht, die geen fabriek kan namaken.