INDOLE week 47 / 2017

Indole

Indole is een synthetische stof met de vuile ondertoon van lelies en jasmijn.

 

Indole, de naam is sierlijk, verleidelijk haast, maar het is een sierlijkheid met een duistere kant. Als een litteken op een verleidelijk meisjesgezicht.

Haar naam doet vermoeden dat de arme Indole op een parkbank eindigde. Veel te jong. Het hart gebroken. Een klein flesje in in een lederen foedraaltje biedt een laatste uitweg uit haar treurige bestaan. Terwijl de Jasmijn in de maanverlichte tuin onverbiddelijk blijft bloeien. 

Ik schrik wakker, de televisie is nog aan. Voor ik bedwaarts ga neem ik een slokje koude thee. Geen verleidelijke bloemensmaak meer, maar de heldere smaak van de dood. Idole en looizuur. Koud, hard en onverbiddelijk.

 

 

Indole werd voor het eerst synthetisch verkregen door behandeling van de kleurstof indigo met oleum. Aan de samentrekking van deze stoffen dankt het zijn naam. Ik vind het niet verwonderlijk dat indigo paars (de kleur van de dood) samen met het zwavelhoudende oleum zo'n smartelijke geurstof voortbrengt.